10.3.2007, Livingstone

www.livingstone-magazine.com
livingstone11naslovnica

U broju 11 od ožujka donosi: “Od pamtivijeka vino i hrana iz mora obilježja su Mediterana i ovih naših prekrasnih krajolika. Još su stari Grci, koji su uplovili u uvalu Kalavojna podno Raklja na istočnoj obali Istarskoga poluotoka, znali povezati sipu i vino i u tome uživali. Uživanje u sljubljivanju jela od sipe s dobrim vinom zadržali smo i u ovim modernim vremenima, kad život postaje sve brži i sve je manje prostora za te zaboravljene mirise i okuse. Stvari su se ubrzale i u svijetu vina jer sam kao mali uvijek slušao od mojih starih kako Istarska malvazija nije spremna za konzumaciju prije prvoga lipnja. Međutim u posljednjih desetak godina svjedokom sam da se te granice neprestano pomiču na niže, tako da nam je sad Malvazija istarska počela biti dostupna već u ožujku. Mlada Malvazija koja dolazi iz Južne Istre, iz okolice Pule, a djelo je ruku mladoga i vrlo talentiranoga vinara Bruna Trapana, izvrsno će pristajati uz okus dobro odležane i mekane sipe te tjesteninu.

Kad sam isprobao ovo vino iz kojeg je izvirala svježina i miješali su se voćni mirisi, nakratko sam se zapitao pijem li ja to Sauvignon blanc s Novog Zelanda, no pogled na etiketu me je odvratio od takve ideje. Međutim, vino je bilo vrlo ugodno i svaki gutljaj je tražio još. Ova usporedba sa Sauvignonom blanc nije slučajna jer mirisi su nevjerojatno slični, a lakoća ispijanja i mekoća te dašak svježine neodoljivo podsjeća na ovu čuvenu sortu koja se raširila po cijelome svijetu, a upravo u Regiji Marlborough na Novom Zelandu postiže fantastične rezultate. Bruno Trapan član je i predsjednik Udruge mladih istarskih vinara koji su dobili priliku da se predstave na ovogodišnjem Pro- Wine sajmu vina u Düsseldorfu. Velika je to čast za naše mlade nade koje se iz godine u godinu moraju dokazivati na sve zahtjevnijem vinskom tržištu te za njih same prigoda da vide kako to radi konkurencija iz cijeloga svijeta. Nije dobro živjeti i raditi bez konkurencije jer onda nikada nećemo doznati koliko mi sami vrijedimo!!!”
[Emil Perdec]
PDF članak [0,5 MB]
JPG članak [0,5 MB]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *