11.11.2009, Glas Istre (www.glasistre.hr)

Glas Istre
Vinari iz Istre na svjetskoj izložbi vina

Istarski vinari i ove su se godine predstavili na jednoj od najljepših izložbi vina u svijetu “Wine Festival & Culinaria” u talijanskom Meranu, održanoj od 7. do 9. studenog. Uz mnoge svjetski poznate vinske kuće sudjelovala su četiri hrvatska vinara: Moreno Degrassi, Ivica Matošević i Bruno Trapan iz Istre te vinarija Korta Katarina s Pelješca. Potencijal Istre je malvazija, a Dalmacije plavac mali pa su vinima dobivenim iz ovih sorata dali veći značaj.

“Budući da se na festivalu može prisustvovati samo uz pozivnicu organizatora, bila nam je čast što su naša vina prepoznata kao potencijal koji se može mjeriti s cijenjenim vinskim kućama kao što su Antinori, Tolaini, Chateau de Meursault, Movia, Simčić, Moschioni i mnoge druge. Nadamo se da smo uspjeli otvoriti novi put na hrvatskoj eno-gastro sceni”, istaknuo je Trapan.

Posjećenost sajma i ove je godine bila velika, a posjetioci su pokazali veći interes za Hrvatsku nego ranijih godina. Budući da im ove sorte grožđa nisu poznate, pozitivno su reagirali na vina koja su vinari nudili.

Festival nudi novi oblik komunikacije, svi vinari imaju jednak tretman, što umnogome olakšava pristup i ne stvara predrasude. Na ovaj se način vinska kultura dovodi do vrhunca jer okrećući se novim spoznajama jedna je stvar koja uvijek prati čovjeka, a to je vino, zaključio je Trapan. (P. L.)

Comments are closed.