Vinistra 2010. Bruno Trapan šampion u kategoriji zrelih malvazija

Danas su u vinoteci Bornstein u Zagrebu, točno u podne, predstavljeni službeni rezultati ovogodišnje Vinistre, koja će se od 29. travnja do 2. svibnja održati u porečkoj dvorani Žatika.

Titula najbolje malvazije u kategoriji zrelih vina ove je godine pripala mladom urbanom vinaru Brunu Trapanu. Njegov je Uroboros 2008 okrunjen zlatnom medaljom. Riječ je o malvaziji koja je 9 mjeseci odležala o bačvama od akacije i hrasta, a zbog svoje posebnosti uz butelje od 0,75l punjena je i u magnum boce. Bruno smatra da malvazija ima potencijal i da može stati u red sa mnogim ozbiljnim, školovanim vinima, što je i sam ove godine dokazao. Njegov je cilj raditi odležana vina jer smatra da na taj način sortnost najbolje dolazi do izražaja i užitak je onaj pravi. A malvazija nam pruža dvostruko zadovoljstvo, može biti svježa i ugodna ili odležana, kompleksnijih aroma.

Vinistra se dokazala kao jedna od uglednijih međunarodnih vinarskih manifestacija te se godinama potvrđuje kao najvažniji događaj te vrste u regiji i šire. Ona povezuje posjetitelje zajedničkim nazivnikom – ljubitelja eno i gastro doživljaja. Jedan od viših ciljeva Vinistre je promocija istarskih vina, kako na domaćim tako i na inozemnim tržištima te edukacija svih potrošača vina ali i ljubitelja izvrsne gastronomije naših krajeva.  Posebno se ističe drugo po redu međunarodno natjecanje „Svijet Malvazija“. Ova „eno manifestacija“ nastaje kao rezultat svjetskih trendova proizvodnje i potrošnje vina proizvedenih od autohtonih vinskih sorti koje imaju snažnu vezu s teritorijem na kojem uspijevaju, a proizvode se u limitiranim količinama. Povjerenstva koja su vrednovala uzorke pristigle na natjecanje sastojala su se od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji su vina ocjenjivali prema strogim odredbama pravilnika natjecanja usklađenih s odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV). Želja organizatora ovog natjecanja je da Istra u budućnosti postane centralno mjesto za proizvođače, potrošače i stručnjake zainteresirane za ovu sortu koja je svoju slavu među vinskim znalcima stekla još u dalekoj prošlosti.

Comments are closed.