Che

Che Teran 2012

Teran u Trapan wine stationu teče iz slavine, krvotokom vinara pa je tako i jedini sastojak ovog monosortnog pjenušca. Rastopljeni žele-bombon od maline pomiješan s dimljenim lososom, koloristički su nositelji ove žive, svjetlucavo-sjajne ogrlice u čaši. Mirisna vinoznost maline zamotane u latice ljubičice, koje dominiraju nad briochom i čine ovaj pjenušac dominantno aperitivnim. Teranska krv, bez znoja, a sa suzom slanoće, šumi usnom šupljinom i pjeva u hedonističkom smiraju: „Trajna ni na ni ne na!“ Staru istarsku, sortno teransku, veselu vinsku.

Ime vina: CHE
Sorta: 100% Teran
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: 100% Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija SSW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 3,0 – 4,0 kg/trs
Vrijeme berbe: sredina rujna 2012
Berba: 2012., ekstremno sušna godina, 160 dana bez padalina, do kraja kolovoza. Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Ogroman rizik preuzet čekanjem kiše u konačnici je donio odlične rezultate.
Vinifikacija: Pažljivo prešanje cijelog grožđa, fermentacija u kontroliranim uvjetima, 15 do 16 ºC. Pjenušac spravljen klasičnom metodom fermentacije u boci
Dozrijevanje: 12 mjeseci na kvascima, degorgment u 6/2014
Sljubljivanje (preporuka): Vino aperitiv, koje će vas natjerati da potražite hranu, a onda jako dobro popratiti prvi dio jelovnika, posebno hladna predjela od mesnih, ribljih i naročito vegetarijanskih sastojaka.

Fish & chips – čips od krumpira s filetima inćuna, bruschetta s paštetom od pilećih jetara i pekmezom od malina te caprese salata, primjer su gornje tvrdnje.
Čaša: Normalna za malvaziju ili za slična bijela vina, flute
Temperatura serviranja: 6-8 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 11,6 vol%; kiseline: 7,7 g/l; neprovreli šećer: 1,7 g/l; pH: 3,10; ekstrakt: 17,9 g/l
Pakiranje: karton 6 boca

 

 

CHE Teran 2012 – Curriculum Vitae  PDF