Uroboros

Dark Rose NV

Vino je rubinsko crvene boje. Gusto. Tipična muškatna aroma praćena u pozadini začinsko (klinčić, cimet, čokolada), cvjetno (suha ljubičica) i voćno (ukuhana višnja, trešnja) određenim zaleđem. Poluslatko, viskozno i dugotrajno u ustima. Istovremeno sočno i svježe. Boba muškata ruže raspukla na pralini i keksu od crne čokolade i višanja.

Ime vina: Dark rose
Sorta: 100% Muškat ruža
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Posicija: 100% Bičići, kraj Vodnjana, visina 250 – 260 m, SSW ekspozicija, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, većim djelom skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 0,7 – 0,8 kg/trs
Vrijeme berbe: sredina kolovoza 2011. i 2012.
Berbe: 2011., ekstremno sušna godina, s malo padalina. Suša od početka srpnja do kraja rujna (gotovo 90 dana bez kiše). Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Berba je dala visoke šećere i nešto niže kiseline, dobili smo vina veće strukture koja, u kombinaciji mineralnosti i «slanoće», u ovoj ekstremnoj godini daju ugodan osjećaj svježine.

2012., ekstremno sušna godina, 160 dana bez padalina, do kraja kolovoza. Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Ogroman rizik preuzet čekanjem kiše u konačnici je donio odlične rezultate.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, cold soak maceracija 10 dana, fermentacija u kontroliranim uvjetima (20 – 23 ºC).
Dozrijevanje: 2011. – 12 mjeseci u korištenim barrique bačvicama. 2012. –  kupažirana sa 2011. par mjeseci iza berbe.
Sljubljivanje (preporuka): Kolači na bazi čokoladnih biskvita i crvenog voća, praline od crne čokolade i višnje s maslinovim uljem, štrudla od višanja ili trešanja
Čaša: Čaša za aromatične predikate, male zapremine i otvorenog vrha
Temperatura serviranja: 15 – 18 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 15,0 vol%; kiseline: 8,5 g/l; neprovreli šećer: 45,0 g/l; pH: 3,15; ekstrakt: 75 g/l
Pakiranje: karton 12 boca (0,375l)

Dark Rose NV – Curriculum Vitae  PDF