trapan_ponente_tr_1200

Ponente 2013

Prva berba malvazije s novom etiketom modernijeg izričaja. Etiketu prati i stilistika. Vino za mlade po godinama i duhu. Moderno, hrskavo, svježe pitko vino. Na nosu agrumi i zelena jabuka od voćnog aromatskog spektra uz cvjetni hint istarskog livadnog cvijeća, i lagana vinoznost zaokružuju tipično sortni miris malvazije, dajući Ponenteu iz ove berbe kompleksnost u modernom izričaju.

U ustima repeticija aromatskog spektra voćno-cvjetne osnove nadograđena plemenitom gorčinom badema i „ slanim“ završetkom izrazite mineralnosti. Svježe, srednje dugog aftertastea, koji uz srednje tijelo i alkohol daju ozbiljan dodir ovom „veseljaku“ koji kao da zrcali karakter vinara. Već tradicionalno pozicioniran u restorane, konobe i vinske barove, Ponente ovom stilistikom i opremom (navojni čep) ulazi na velika vrata na plesne terase, disco i noćne klubove, na tribine sportskih događanja, na mjesta na kojima ćete sresti i njegovog autora, koji se kao i njegovo vino na tim mjestima dobro osjećaju.

Ime vina: Ponente
Sorta: 100% Malvazija istarska
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: 100% Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija SSW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,6 – 2,2 kg/trs
Vrijeme berbe: sredina rujna 2013.
Berba: 2013, odlična berba, izvrsni prinosi. Suhi kolovoz, ne pretjerano vruć, hladne noći. Savršeno za aromatski kompleks vina.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, odvajanje peteljki. Hladna maceracija 48 h na temperaturi 10 ºC. Prešanje, fermentacija u kontroliranim uvjetima (13,5 ºC). Nakon fermentacije metoda ‘sur lie’ i ‘batonage’, 35% vina odradi malolaktičku fermentaciju, potom slijedi punjenje u boce.
Dozrijevanje: u bocama 45 – 60 dana
Sljubljivanje (preporuka): Sirova bijela riba u marinadi s agrumima i maslinovim uljem; špageti s vongolama; dondole na bijelu buzaru; pohana grdobina s povrćem sa žara; fritto misto kao primjer jela iz ribljeg, a pileći rižoto s tikvicama, pečena piletina i pommes frites, sotirani kunić ili žabe s rizi-bizijem, teleći steak s blitvom i krumpirom iz mesnog portfelja naš su prijedlog za vašu potragu jela koje će idealno pristajati ovome vinu, u kojemu možete uživati i bez jela, a posebno prije njega, kad će poslužiti kao vrstan aperitiv.
Čaša: Tip Riedel za malvaziju ili slične, za sauvignon blanc
Temperatura serviranja: 9 – 13 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 13,0 vol%; kiseline: 6,3 g/l; neprovreli šećer: 2,1 g/l; pH: 3,3; ekstrakt: 20,4 g/l
Pakiranje: karton 6 boca

Ponente 2013 – Curriculum Vitae  PDF