Rubi Rosé

Rubi Rosé 2013

Navojni čep, no nepromjenjena etiketa. Reduktivno -vinozni početak, uvod u crvenovoćno-cvjetnu bombicu koja eksplodira i prelazi u ciklasto zemljanu aromatsku kompleksnost. U ustima svježina, grejpasto-malinasti premaz gubi se u mineralnosti srednje dugačkog aftera. Voćnost i mekoća merlota, snaga i tanična oštrina cabernet sauvignona, višnja i papar syraha skrivaju se iza terana koji svojom svježinom, voćnošću maline i cvjećem ljubičice dominira ovim roseom.

Ime vina: Rubi Rose
Sorte: Teran 70%, Syrah 10%, Merlot 10%, Cabernet sauvignon 10%
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija S-SW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,5 – 2,0 kg/trs
Vrijeme berbe: sredinom rujana 2013.
Berba: 2013, odlična berba, izvrsni prinosi. Suhi kolovoz, ne pretjerano vruć, hladne noći. Savršeno za aromatski kompleks vina.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, odvajanje peteljki. Prešanje, fermentacija u kontroliranim uvjetima (14 ºC). Nakon fermentacije metoda ‘sur lie’ i ‘batonage’, vino odradi malolaktičku fermentaciju, potom slijedi punjenje u boce.
Dozrijevanje: 45 – 60 dana u bocama
Sljubljivanje (preporuka): Aperitiv? Svakako! Kad ne znate koje vino bi odgovaralo jelu koje ste odabrali, Rubi Rose je uvijek razuman odabir. A ponajbolji je uz hladne obročne mesne salate (patka guska, golub, govedina) s crvenim voćem ili octom od njega, uz sirovu mariniranu plavu ribu, uz fetu istarskog pršuta, pržene inćune i raženi kruh.
Čaša: Tip Riedel za malvaziju ili slične
Temperatura serviranja: 8 – 10 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 12,0 vol%; kiseline: 7,3 g/l; neprovreli šećer: 1,9 g/l; pH: 3,4; ekstrakt: 18,5 g/l
Pakiranje: karton 6 boca

Rubi Rose 2013 – Curriculum Vitae  PDF