Uroboros

Terra Mare 2012

Na prvi pogled je gusto. Prevladava crveni rubin, a tek lagani ljubičasti odsjaj daje oznaku osobnosti koja se smjestila u čaši. Ispod laganog dima ugljena, na prvom nosu probija sanguinacio, budin noir, krvavica pomješana sa finochiom, dimljenom svinjskom kobasicom sa koromačem.

Drugi nos počinje malinastom voćnošću isprepletenom cvjetnošću ljubičice, a završava paprastozačinsko-biljnim završetkom mediteranske makije.

U ustima nedvojbeno teran. Svjež, voćan, lagano taničan i pitak. Dark horse istarskog vinarstva u izričaju vinarije Trapan iskazuje opravdanost tog naziva.

Ime vina: Terra Mare
Sorta: 100% Teran
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: 100% Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija SSW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralnokemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,2 – 1,5 kg/trs
Vrijeme berbe: treći tjedan rujna 2012.
Berba: 2012., ekstremno sušna godina, 160 dana bez padalina, do kraja kolovoza. Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Ogroman rizik preuzet čekanjem kiše u konačnici je donio odlične rezultate.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, „cold soak“ 4 dana, maceracija 10 dana, fermentacija u kontroliranim uvjetima (22 – 24ºC). Nakon alkoholne fermentacije uslijedila je malolaktična fermentacija (MLF) u drvu.
Dozrijevanje: 12 mjeseci u barrique bačvama od francuskog hrasta. Odležavanje 30 – 90 dana u bocama. Punjeno nefiltrirano, moguća pojava taloga vinskog podrijetla.
Sljubljivanje (preporuka): Feta odležanog istarskog pršuta, masniji odležaniji kravlji sir s tartufima, ombolo i istarske kobasice, svinjska potrbušina sporo i dugo pečena u vakumu s mediteranskim travama, ali i tuna (palamida) pečena u pećnici ili na žaru s crnim maslinama i ružmarinom pokazat će gastro potencijal ovog vina i još jednom potvrditi tezu da je Istra najjača eno-gastro destinacija Hrvatske.
Čaša: Burgundijska za pinot noir ili za barolo
Temperatura serviranja: 14 – 18 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 14,0 vol%; kiseline: 6,6 g/l; neprovreli šecer: 2,1 h/l; pH: 3,45 ekstrakt: 27,6 g/l
Pakiranje: karton 6 boca

Teran Terra Mare 2012 – Curriculum Vitae  PDF