Che

Che Teran 2011

Ružičasto ljubičaste boje s narančastim odsjajem. Cvjetno voćni bombon mirisa rasprsne se pred vašim nosom. Lagani vinozni dodir. U ustima suh ‘do kosti’ i izuzetno svjež. Istarsko cvijeće (ljubičica, ciklama) osušeno mineralno slanim dodirom i smoothie od trešanja, malina i kozje skute. Aperitiv, aperitiv, aperitiv… i na kraju ‘da vas digne’

Ime vina: CHE non CHE
Sorta: 100% Teran
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: 100% Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija SSW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 3,0 – 4,0 kg/trs
Vrijeme berbe: sredina rujna 2011
Berba: 2011., ekstremno sušna godina, s malo padalina. Suša od početka srpnja do kraja rujna (gotovo 90 dana bez kiše). Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Berba je dala visoke šećere i nešto niže kiseline, dobili smo vina veće strukture koja, u kombinaciji mineralnosti i ‘slanoće’, u ovoj ekstremnoj godini daju ugodan osjećaj svježine.
Vinifikacija: Pažljivo prešanje cijelog grožđa, fermentacija u kontroliranim uvjetima, 15 do 16 ºC. Malolaktična fermentacija u tanku. Pjenušac spravljen klasičnom metofom fermentacije u boci
Dozrijevanje: 12 mjeseci na kvascima, degorgment u 04/2013
Sljubljivanje (preporuka): Aperitiv, aperitiv i opet aperitiv. Hladna jela od sirove ribe (carpaccio od grdobine s jagodama…) ili masnog mesa (bruschetta sa slaninom…)
Čaša: Normalna za malvaziju ili za slična bijela vina, flute
Temperatura serviranja: 6-8 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 11,5 vol%; kiseline: 6,8 g/l; neprovreli šećer: 1,1 g/l; pH: 3,04; ekstrakt: 18,3 g/l
Pakiranje: karton 6 boca

CHE Teran 2011 – Curriculum Vitae  PDF