Ponente 2006: Vino je slamnatožute boje sa zelenkastim tonovima. Po ranom izlasku na tržište (3/07) izrazito svježi voćni miris (citrusi – grejp, limun + zelena jabuka) koji podsjeća na mlade novozelandske sauvignone. Tijekom godine se razvija i intrenzivira sortna nota malvazije sa umjerenim herbalnim notama. Puna zrelost i zaokruženost vino dostiže 10/07. Solidno tijelo i punoća, umjerena mineralnost. U ustima ugodan sa balansiranim kiselinama koje daju prijatnu svježinu. U aftertasteu blagi i prijatni gorkast okus po bademu.
Sorta: 100% Malvazija istarska
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: 70% Cuf (pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50-55 m, ekspozicija S-SW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus), 30% Campanož (pored Šikići, nadmorska visina 65 m, ekspozicija SW, odlična mineralno-kemijska svojstva)
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,2 – 1,8 kg/trs
Vrijeme berbe: posljednji tjedan rujna 2006
Berba: 2006, neobična vinogradarska godina, malvazija istarska je podarila visoke šećere i kiseline, a što je u konačnici doprinijelo većoj strukturi vina. Isto tako je u podrumu tražila veliko umijeće enologa.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, odvajanje peteljki. Crio maceracija 12-20 h na temperaturi 8oC. Prešanje, fermentacija u kontroliranim uvjetima, temperaturi 14-18 oC. Nakon fermentcije metoda ‘sur lie’ i ‘batonage’, njega vina na vlastitim kvascima do punjenja u boce.
Dozrijevanje: u bocama 45-60 dana
Sljubljivanje (preporuka): kao aperitiv ili uz školjke, rakove, ribu, tjesteninu sa šparogama (pljukanci), piletinu na žaru, povrće na žaru, svježe sireve…
Temperatura serviranja: 10 – 13 oC
Tehnički podaci: alkohol: 13,3 vol%; kiseline: 6,3 g/l; neprovreli šećer: 2,0 h/l; pH: 3,16; ekstrakt: 23,0 g/l
Pakiranje: karton sa 6 boca

Ponente 2006 – Curriculum Vitae  PDF