Ponente 2007: Vino je slamnatožute boje sa zelenkastim tonovima. Svježi i voćni miris (citrusi – grejp, limun + zelena jabuka) sa umjerenim herbalnim notama. Puna zrelost i zaokruženost vino dostiže 10/08. Solidno tijelo, punoća i mineralnost. U ustima ugodna sa zaokruženim kiselinama koje daju prijatnu svježinu. U aftertasteu blagi i prijatni gorkast okus po bademu. Prepoznatljiva sortnost i jako pitko.
Ime vina: Ponente
Sorta: 100% Malvazija istarska
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: 70% Cuf (pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50-55 m, ekspozicija S-SW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus), 30% Campanož (pored Šikići, nadmorska visina 65 m, ekspozicija SW, odlična mineralno-kemijska svojstva)
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,2 – 1,8 kg/trs
Vrijeme berbe: prvi tjedan rujna 2007
Berba: 2007, jako rana berba i izuzetno sušna godina. Obzirom na uvjete, očekivanja su bila da će ’07 biti bitno lošija od fenomenalne ’06. To predviđanje se na sreću nije ostvarilo i vino je ispalo odlično sa posebnom aromatskom notom. Ponajviše zahvaljujući inertnosti i kvaliteti sorte Malvazije istarske i radu u podrumu.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, odvajanje peteljki. Crio maceracija 12-20 h na temperaturi 8oC. Prešanje, fermentacija u kontroliranim uvjetima, temperaturi 14-18 oC. Nakon fermentcije metoda ‘sur lie’ i ‘batonage’, njega vina na vlastitim kvascima do punjenja u boce. Jedna četvrtina vina prošla je malolaktičnu fermentaciju.
Dozrijevanje: u bocama 45-60 dana
Sljubljivanje (preporuka): kao aperitiv ili uz školjke, rakove, ribu, tjesteninu sa šparogama (pljukanci), piletinu na žaru, povrće na žaru, svježe sireve… Za znalce i uz mlađi istarski pršut.
Temperatura serviranja: 10 – 13 oC
Tehnički podaci: alkohol: 12,7 vol%; kiseline: 5,9 g/l; neprovreli šećer: 2,0 h/l; pH: 3,35; ekstrakt: 22,5 g/l
Pakiranje: karton sa 6 boca

Ponente 2007 – Curriculum Vitae  PDF