Revolution

Nigra Virgo Revolution 2011


Rubinsko crvena boja jake materije s ljubičastim odsjajem. Miris čist i intenzivan. Crveno i plavo šumsko voće, dimljena slanina, začinska kombinacija ‘božićnog’ i mediteranskog bilja, lagani papar i nota vegetalnosti kompleksno se izmjenjuju u čaši. Vino je pitko, svježe i užitno, zavidne mineralnosti koja daje okusnost vina i ‘traži’ drugu čašu. Mirisni spektar izlazi i na nepcu. Fin, dugotrajan i intenzivan okus. Vino je u uzlaznoj fazi, blizu optimuma kojeg će zadržati još barem dvije godine.

Ime vina: Nigra Virgo revolution
Sorta: 50% Cabernet sauvignon, 20% Merlot, 20 % Syrah, 10% Teran
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija S-SW, osunčana cijelog dana, vrlo prozracna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,2 – 1,7 kg/trs
Vrijeme berbe: rujan 2011., ovisno o zrenju sorti
Berba: 2011., ekstremno sušna godina, s malo padalina. Suša od početka srpnja do kraja rujna (gotovo 90 dana bez kiše). Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Berba je dala visoke šećere i nešto niže kiseline, dobili smo vina veće strukture koja, u kombinaciji mineralnosti i «slanoće», u ovoj ekstremnoj godini daju ugodan osjećaj svježine.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, maceracija 8 – 12 dana po sortama, fermentacija u kontroliranim uvjetima (22 – 24ºC). Nakon alkoholne fermentacije uslijedila je malolaktična fermentacija (MLF) drvu
Dozrijevanje: 12 mjeseci u 65% barrique bačvama od francuskog hrasta i 35% velikim drvenim bačvama. Odležavanje 30 – 90 dana u bocama. Punjeno nefiltrirano, moguća pojava taloga vinskog podrijetla.
Sljubljivanje (preporuka): pržena plava riba, tuna ili palamida laganije termičke obrade i začinjenosti, rižoto sa crvenim radićem i gorgonzolom, roštilj, tjestenina sa ‘šugom’ od kobasica, pačja prsa, janjeća pljeskavica, zreli sirevi
Čaša: Bordoška za crvena vina
Temperatura serviranja: 17 – 20 ºC
Tehnicki podaci: alkohol: 14,0 vol%; kiseline: 5,6 g/l; neprovreli šecer: 1,8 h/l; pH: 3,30 ekstrakt: 30,0 g/l
Pakiranje: karton 6 boca, drvena kutija 6 boca

Nigra Virgo Revolution 2011 – Curriculum Vitae  PDF