Rubi Rosé

Rubi Rosé 2012

Vino je intenzivne malinasto-pink boje s granatnim odsjajem.  Arome crvenog svježeg voća (maline, crveni ribiz…) i citrusa (crveni grejpfrut…), okružene su cvjećem (ciklama…). Na nepcu ravnoteža, osvježenje i mineralnost, bobica crvenog voća u dugotrajnom ‘afteru’.

Ime vina: Rubi Rose
Sorte: Teran 70%, Syrah 10%, Merlot 10%, Cabernet sauvignon 10%
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija S-SW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,7 – 2,2 kg/trs
Vrijeme berbe: po sortama kroz rujan 2012.
Berba: 2012., ekstremno sušna godina, 160 dana bez padalina, do kraja kolovoza. Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Ogroman rizik preuzet čekanjem kiše u konačnici je donio odlične rezultate.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, bez maceracije, 50% bleeding premium crnjaka, 50% cijelo grožđe, fermentacija u kontroliranim uvjetima (12-14ºC), 100% malolaktična fermentacija (MLF)
Dozrijevanje: 45 – 60 dana u bocama
Sljubljivanje (preporuka): istarski pršut; obročne salate s piletinom, ribama, školjkama, rakovima i glavonošcima, dosta lisnatih crvenih i zelenih salata, rajčica, koromač, celer; suhomesnati svinjski proizvodi, blaže začinjeni mlađi kozji sir s plijesni.
Ako ne znate što biste pili uz neko jelo uzmite Rubi Rose, nećete pogriješiti. Nećete pogriješiti ni ako ga pijete kao aperitiv.
Čaša: Kao za malvaziju ili slična bijela vina
Temperatura serviranja: 8 – 12 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 12,0 vol%; kiseline: 5,7 g/l; neprovreli šećer: 1,9 g/l; pH: 3,33; ekstrakt: 20,0 g/l
Pakiranje: karton 6 boca

Rubi Rose 2012 – Curriculum Vitae  PDF