Uroboros

Terra Mare 2011

Rubinsko crvene boje s ljubičastim odsjajem. Miris čist i intenzivan. Dominira  cvjetno-voćna aromatika (ljubičica, ciklama i svježe crveno voće: trešnja, malina). U ustima svjež, prštav i pitak. Mineralno taninski hint na košarici svježeg voća i cvijeća. Vino za piti… i popiti.

Ime vina: Teran Terra Mare
Sorta: 100% Teran
Regija: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija S-SW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 1,2 – 1,7 kg/trs
Vrijeme berbe: sredina rujna 2011.
Berba: 2011., ekstremno sušna godina, s malo padalina. Suša od početka srpnja do kraja rujna (gotovo 90 dana bez kiše). Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Berba je dala visoke šećere i nešto niže kiseline, dobili smo vina veće strukture koja, u kombinaciji mineralnosti i ‘slanoće’, u ovoj ekstremnoj godini daju ugodan osjećaj svježine.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, maceracija 12 dana u drvenim sudovima, fermentacija u kontroliranim uvjetima (22 – 24ºC). Nakon alkoholne fermentacije uslijedila je malolaktična fermentacija (MLF) drvu.
Dozrijevanje: 100% barrique bačve od francuskog hrasta, korištene. Odležavanje 30 – 90 dana u bocama. Punjeno nefiltrirano, moguća pojava taloga vinskog podrijetla.
Sljubljivanje (preporuka): svinjsko meso na roštilju, kobasice s krumpirom i kiselim kupusom, rižoto od crvenog radića i mladog kozjeg sira, suhomesnati proizvodi od svinjetine, polutvrdi kozji sir.
Čaša: Burgundijska za pinot noir ili za barolo
Temperatura serviranja: 15 – 18 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 14,0 vol%; kiseline: 5,6 g/l; neprovreli šecer: 1,8 h/l; pH: 3,30 ekstrakt: 30,0 g/l
Pakiranje: karton 6 boca

Teran Terra Mare 2011 – Curriculum Vitae  PDF