Uroboros

Uroboros 2011

Vino je intenzivne slamnatožute boje sa nešto tonova zelene. Gusto. Bogat i kompleksan aromatski profil u rasponu od primarnih (cvjetno vegetalno voćno sortni), sekundarnih (maslačnost, med, gljivice) do tercijarnih aroma (akacija, dim, korica agruma). Čist i intenzivan miris. Vino je toplo, mekano, svježe i mineralno uz laganu prisutnost tanina. Okus prati aromatski profil, intenzivan je, fin, uz ujednačeno trajanje i dugačak završetak herbalno vegetalne plemenite gorčine. Vino je spremno, još u usponu i višegodišnjeg je potencijala starenja.

Ime vina: Uroboros
Sorte
: 95% Malvazija istarska, 5% Chardonnay
Regija
: Zapadno istarsko vinogorje
Pozicija: 100% Cuf pored Šišana, Pula, nadmorska visina 50 – 55 m, ekspozicija SSW, osunčana cijelog dana, vrlo prozračna. Duboki profil istarske crvenice, mjestimično skeletoidne, odličan mineralno-kemijski sastav, dostatan prirodni humus
Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Prinos: 0,8 – 1,0 kg/trs
Vrijeme berbe: zadnji tjedan kolovoza 2011.
Berba: 2011., ekstremno sušna godina, s malo padalina. Suša od početka srpnja do kraja rujna (gotovo 90 dana bez kiše). Vrlo zahtjevna godina za vinograde i vinogradara. Niski prinosi. Berba je dala visoke šećere i nešto niže kiseline, dobili smo vina veće strukture koja, u kombinaciji mineralnosti i ‘slanoće’, u ovoj ekstremnoj godini daju ugodan osjećaj svježine.
Vinifikacija: Pažljivo muljanje grožđa, odvajanje peteljki. Crio maceracija 24 h na temperaturi 10 – 12ºC. Prešanje, fermentacija u barrique bačvama od akacije (70%) i hrasta (30%), ‘sur lie’ i ‘batonage’ 11 mjeseci, malolaktična fermentacija (MLF) u drvu
Dozrijevanje: 11 mjeseci barrique bačvice od akacije i hrasta, mjesec dana u inoxu, zatim boce 90 – 120 dana. Punjeno nefiltrirano, moguća pojava taloga vinskog podrijetla.
Sljubljivanje (preporuka): Plemenita bijela riba, glavonošci, jače termički obrađena riba (žar, peka) i začinjena riba (meditaransko bilje, med, naranča), srednje zreli kozji sir, rižoto od sipa i/ili liganja na crno, kozlić ‘na padelu’ ili peku, rustikalna jela domaće istarske kuhinje (maneštre  – koromač, bobići,  tjestenina sa šugom od bakalara)
Čaša: Burgundijska za odležane chardonnaye ili za pinot noir
Temperatura serviranja: 12 – 15 ºC
Tehnički podaci: alkohol: 14,0 vol%; kiseline: 5,6 g/l; neprovreli šecer: 1,9 h/l; pH: 3,29; ekstrakt: 25 g/l
Pakiranje: karton 6 boca, drvena kutija 6 boca

Uroboros 2011 – Curriculum Vitae PDF