21.3.2009, Regional Express

Regional Express

Članak PDF

VINO KOJE ODUŠEVLJAVA

Piše: Goran Zgrablić

Svakog proljeća nestrpljivo se čeka Vinistra jer se tad premijerno predstavlja mlada istarska malvazija, najveća zvijezda tog sajma. Dosad je malvazija sa sjevera Istre neprikosnoveno važila za najbolju, ali situacija se mijenja zadnjih dvije godine. Zahvaljujući g. Trapanu, predstavniku mlađe generacije istarskih vinara, jug Istre može ponosno reći da ima i izvrsnu malvaziju a ne samo maslinova ulja.

Predstavljamo Trapanovu malvaziju Ponente iz 2007. g. Vino se prezentira slamnatožutom bojom, kristalno je bistro, a sporo slijevanje po čaši daje naslutiti da mu se dosta tajni skriva ispod kože. Miris na bijelo cvijeće, zelenu jabuku i pokošenu travu, a najviše mami vrlo ugodna mineralna nota, ne tako česta u bijelim vinima. Zamislite da se nalazite na moru u ljetno predvečerje i osjetite miris vlažnih škrapa. To je to! Idemo na okus. U prvom udaru vas osvježe kiseline, a onda kad mislite da će prevagnuti i sve upropastiti, nastupaju na scenu viši alkoholi koji vrate ravnotežu i stvore gotovo kremasti osjećaj u ustima. Tada izbijaju izvrsni minerali, koji traju sekundama, salivacija u ustima nikako da prestane a okus se harmonično slaže sa mirisima. Upravo me ta mineralnost oduševila, jer ovoj malvaziji daje prepoznatljivost juga Istre gdje je očito crvena zemlja bogatija mineralnim sastojcima nego sjeverniji dijelovi poluotoka. Progutate, vina više nema u ustima, ali minerali su još tu, salivacija ne staje i miješa se sa blagom gorkošću koje naginje na zeleni badem. Sve u svemu, vrlo pitko i svježe vino, vrlo dobrog tijela koje može poduprijeti i zahtijevnija jela. Služiti ga na temperaturi od 8-10 C.

Odlično će poslužiti kao aperitiv, sljubljuje se uz paštu ili piletinu u gustim bijelim umacima, s kozicama, škampima, rakovima, školjkama, musakom od krumpira i rižotima, ribom na lešo, a od sireva preporučujem ga probati sa svježom ovčjom neslanom skutom.

Ocjena 85/100

Objavljeno: 21-3-2009.

Comments are closed.