23.9.2009, Glas Istre (www.glasistre.hr)

Glas Istre

Trapan proizvodi ekološko vino

Pulski vinar Bruno Trapan od ove godine grožđe na svoja četiri hektara vinograda u Šišanu proizvodi na potpuno ekološki način, bez korištenja insekticida, pesticida i herbicida te mineralnog gnojiva. Uz njega u postupku dobivanja eko-markice zasad su tek vinar Franko Kozlović te porečko poduzeće Agrolaguna.

Trapan se na ovakvu proizvodnju odlučio jer je, kako kaže, gotovo identična dosadašnjoj, koju primjenjuje u novom vinogradu od sadnje 2006. godine.

“Proizvodi koje koristim za zaštitu vinove loze temeljeni su na bakru i sumporu u prahu. Već sam ranije koristio samo stajski gnoj ili kompost, tako da su zahvati koje sam morao poduzeti da bi moja proizvodnja u cijelosti bila ekološka zaista minimalni. Veliku prednost imam zbog lokacije vinograda, koji je na osami pa mu ne prijeti tzv. sekundarna infekcija bolešću iz drugog vinograda. Razmišljanje o budućnosti vlastite proizvodnje, posebno s marketinškog gledišta, utjecalo je da se odlučim za eko-vino. Iako popularno, zasad kod nas eko-vino nije toliko traženo, no u bliskoj bi se budućnosti to itekako moglo očekivati. Usto, u današnje vrijeme jake konkurencije, treba se nekako izdvojiti”, smatra Trapan. (S. R. S.)

Comments are closed.