Robert Parker preporučuje…Uroboros 2008

“Rijetko je koji događaj u vinskom svijetu Hrvatske izazvao toliki interes kao recenzija hrvatskih vina, koju je za svoj račun, a u ime Roberta Parkera obavio britanski vinski kritičar Neil Martin (rezultati na Vinskoj priči). Recenzija je odmah nakon objave na e-stranicama Roberta Parkera izazvala reakciju hrvatskih vinskih krugova”, piše nam Darko Baretić na portalu vinskaprica.com.

Da, jako nam je drago i ponosni smo što su se naša vina našla na listi kušanja Roberta Parkera i što su vrhunski ocjenjena.

Od 69 ocijenjenih uzoraka, naše su bile dvije malvazije, syrah i rose’. Malvazija Ponente 2009 ocijenjena je sa visokih 89 od 100 bodova.  To je samo bod manje od najbolje ocijenjene malvazije i jedne o 5 najbolje ocijenjenih vina u Hrvatskoj, a riječ je o Uroborosu 2008, malvaziji koja je ujedno bila i šampion ovogodišnje Vinistre 2010. Uroborosu 2008 je od Parkera dodijeljeno 90 bodova, što je najveća ocjena među kušanim hrvatskim vinima. Rubi Rose’ 2009 i Syrah 2008 ocjenjeni su sa također visokih 87 bodova, i svaki je u svojoj kategoriji najbolje ocijenjeno vino. Dakle, po Parkeru, najbolji rose’ i najbolji syrah na razini Hrvatke.

Neil Martin, britanski vinski kritičar, vina je kušao tijekom svibnja ove godine, na predstavljanju hrvatskih proizvođača u Londonu. Iako su međunarodni kritičari već recenzirali Trapan vina (Michel Rolland, Decanter…), ocjena u ovoj publikaciji ima posebnu vrijednost budući da je Robert Parker ključna osoba vinskog svijeta, čije ocjene globalno prate vinski trgovci i zaljubljenici. Hrvatska vina prvi su se put pojavila u njegovoj publikaciji. U komentaru recenzije navodi se kako hrvatska vina imaju značajan potencijal za nastup na međunarodnom tržištu.

Comments are closed.